Szokták mondani, hogy a mai világ nem az élethosszig tartó kapcsolatokról szól - még az is lehet, hogy így van. Felgyorsult világban élünk, amiből a kapcsolataink sem maradhatnak ki. Tart ameddig tart, és már mész is tovább - hiszen holnap már máshol élsz, máshol tanulsz, máshol dolgozol, és senki sem várhatja el azt, hogy alkalmazkodj hozzá - nem igaz? Bár gyakorlatban ez akár még így is működhet, van itt valami: ez az attitűd a félelemről szól, és nem hiszem, hogy így akarod élni az életed..

kepernyofoto_2016-07-30_17_41_26.png

Az, aki mindig megkapott mindent, néha észre sem veszi, hogy mekkora kincs van a kezében. Lehet, hogy ott a nagy szerelem az életében, mégis azt gondolja, ez magától értetődő, és nem is értékeli, mert már annyira megszokta. Az, aki már valaha veszített el valakit akivel szerették egymást tudja, hogy mit jelent elvárások nélkül élni, és hálát adni azért, hogy kaptál még egy napot mellette. Az, aki tudja milyen pillanatokra, napokra, órákra megkapni azt a fajta szeretetet, ami másokkal ellentétben neked soha nem adódott meg, megtanulja értékelni a legkisebb adagot is anélkül, hogy azt várná, holnap is megkapja-e. Aki viszont mindent biztosra vesz, na meg az, aki folyton retteg a kapcsolatoktól és inkább bezárt kapuk mögött él, valójában az életről mond le. Ma összegyűjtöttem pár olyan gondolatot, ami segíthet tisztázni azt, hogy mire vágysz valójában. 

1Garancia? Olyan nincs.

Azt gondolod, hogy megkaphatsz bármit, hogy úgyis marad, és kényelmesen hátradőlhetsz a székedben, mert ez így rendben van. De van itt valami, amire nem ártana emlékezni: semmit sem vehetsz biztosra, főleg nem a mai világban. Adj hálát minden áldott nap azért, hogy még mindig ott van, hogy még mindig az üzenetére ébredsz, hogy amikor vele vagy, megszűnik minden. Minek tennéd - felmerülhet a kérdés benned.. De tudod mit, ennek csak egy oka lehet. Elképzelni sem tudod, hogy milyen az, amikor ez a fajta törődés nem az életed része. Nem azért, mert nem érdemelnéd meg, hanem azért, mert így döntöttél: bezárt kapuk mögött élsz, de amikor kedved tartja, megnyílsz, és hopp, akkor már ott is van az, akire valójában szükséged van. A probléma csak ott kezdődik, hogy a falaid még mindig vastagabbak, mint a vágy, hogy szeressenek, ezért szépen el is üldözöd... 

Viszont van itt valami. Idővel sokkal erősebb lesz a szeretet iránti vágyad, mint a félelemhez való kötődésed. Hidd el, tudom, hogy milyen az, amikor valaki igazán különlegessel találkozol, és azt is tudod, hogy holnap már egy másik városban lesz. Egyértelmű, hogy az életetek teljesen más irányba visz, de mégis ezek a pillanatok a legnagyobb ajándékok: amikor két idegen, egyetlen apró véletlenből adódóan egy életre egymásra talál. Azt gondolhatnád, hogy rossz az időzítés, közben meg így tanulod meg értékelni az igazán különleges, nem mindennapi kapcsolatokat, hogy amikor egyszer évekre megkapod tudd, hogy mennyire szerencsés vagy. Így tanulsz meg feltétel nélkül szeretni. 

2. "Csak kapcsolatot ne!"

Ahogy otthon, a férfiak egy jelentős része itt is retteg a "kapcsolat" szótól, miközben mindannyian szeretetre vágynak.. Van egy rossz tapasztalatuk csupán azért, mert rosszul választottak, esetleg mások elvárásai szerint, aztán meg csodálkoznak az eredményen. Rettegnek a kapcsolatoktól, közben folyton ismerkednek, mert keresnek valamit. Ők sem tudják, hogy mit: talán újra direkt rosszul választanak, hogy legyen még egy bizonyítékuk arra, hogy igazuk van, és elmondhassák "ez a lány is olyan, mint a többi" és nekik egyébként is jobb egyedül. Aztán történik valami, és abban a pillanatban, hogy végre megtalálja a helyét és lekerül a fókusz a félelemről, máris megérkezik az a valaki, aki hozzá hasonlóan nem garanciát akar, hanem az adott pillanatban jól érezni magát - és anélkül, hogy észrevenné, máris szerelmes.

3. Ne ígérgess! 

Semmi értelme. Könnyen előfordulhat, hogy most még izgalmas számodra a másik, holnap meg már halálra unod magad mellette.. Ne legyél az a lány, aki otthon rágja a körmeit, hogy ugyan holnap megkérdezi-e, hogy most akkor mi van közöttetek, ha pedig azt mondja, ő semmit sem akar tőled, te annál jobban szereted, mert azt hiszed a viszonzatlan "szerelem" jó dolog??? A legnagyobb baromság, ráadásul ahogy Matthew Hussey is mondja, ez nem szerelem, ennek köze nincs hozzá. Hogy szerethetsz valakit, aki nem is szeret téged? Nekem nem menne. Ez nem úgy működik, hogy ő néha akar téged, aztán meg nem. Döntse el: veled akar lenni, vagy nem? Nem olyan bonyolult ez..

Ám addig, amíg az ő motivációja a félelem, mert nehogy el kelljen köteleződnie, addig te egyszerűen csak azért nem akarsz semmit sem ígérni, mert megtanultad a moston tartani a fókuszt, és jól érezni magad a bőrödben. Semmit sem garantálhatsz, elképzelésed sincs, hogy holnap mit fogsz érezni vagy gondolni. Érezd jól magad a bőrödben, tanulj meg boldog lenni egyedül is, mert csak akkor tudod jól érezni magad mellette.. Akkor nem lesznek kétségeid, és bizony csak arra fogsz igent mondani, amire szükséged van, ami boldoggá tesz. Ha pedig megtanultál nemet mondani arra, amire nincs szükséged, ne lepődj meg, ha egy szép napon megjelenik az, akiben minden ott van, ami boldoggá tesz.

4. Legyél türelmes! 

Biztosan te is találkoztál már olyannal, aki azért nem akart kapcsolatot, mert egyszer már bántották. Ott lehetett előtte élete szerelme, nemet mondott, mert jobban félt, mint hitt abban, hogy megérdemli őt. Arról kezdett beszélni, hogy neki jobb egyedül, közben meg lehet, hogy csak nem hitt abban, hogy megérdemli mások szeretetét. Van egy mondás, miszerint "heal the boy and the man will appear", ami arra utal, hogy abban a pillanatban, hogy a férfi feldolgozza a múltját, és mindent a helyére tud pakolni, megjelenik a férfi. Viszont az, aki folyamatosan retteg, soha nem fogja ezt elérni, és gyerekesen fog reagálni minden szituációban..