Annyiszor és annyi társaságban jött elő a következő téma, hogy úgy gondoltam, ideje foglalkoznom vele a blogon. Aztán megérkezett a Zimbardo könyv, ami még több gondolatot indított el bennem. Hát akkor nézzük csak, miért ghostingolnak a fiúk - merthogy kérem szépen ez a "szakszó" tinderes körökben létezik -, és miért beszélnek másképp a szingliségről egy marketing konferencián, mint eddig bármikor. Természetesen a poszt NEM általánosítás, egy adott típusról szól, hiszen VAN kivétel, a következő sztorik pedig mindkét oldalra igazak lehetnek.. Akkor kezdjük.

2016-05-19-1463683794-2426495-kpernyfot2016051920_49_43-thumb.png

1. Miért tűnnek el a férfiak?

Gondolom sokszor gondolkoztál már azon, hogy miért van az, hogy valakivel megismerkedsz, egy héten át minden szuper, rengeteg időt töltötök együtt, aztán hirtelen eltűnik. Egyszer kaptam egy kommentet arról, hogy

"jajj hagyjuk már, nincs olyan, hogy egy pasi eltűnik. Biztos hülye volt a nő."

Baromság. Nyilván ez is előfordulhat, de ha így van, felmerül bennem a kérdés, miért töltött napi nettó 8 órát a pasi a nővel, ha az hülye? Szóval vegyük inkább alapul most azt a verziót, hogy jól kijönnek, és a férfinek is tetszik a nő. Valamiért viszont pár nap múlva eltűnik. Én is tapasztaltam már ilyet, aztán egy távoli ismerősöm mesélte el később, hogy ez a fiú mindig ezt csinálja. A Zimbardo könyvből az is kiderül, hogy miért.

A.) Biztonsági játékos 

Fél attól, hogy kiszakad a jól megszokott és tökéletesen felépített életéből. Megvan benne a biztonság, a kényelem, tudja kontrollálni, és a hétköznapi élet akármilyen szép is lehet mással, nem nyújt számára akkora extázist, mint a saját kis világa. Az, amit biztonságosan futtat, kiismeri, nem érheti meglepetés, nem törhetik össze a szívét, a nők tapadnak rá, és ez bőven elég, minek kötné le magát..  - és ahogy Zimbardo írja, nem kell megkockáztatnia azt, hogy egy másik érzelmileg akár instabil emberhez kelljen kapcsolódnia, és változzon a viálga.. Nyilván, az izgalmat kinyeri a számítógépes játékokból/PlayStationből, amire meg a nőt hazavinné, azt megkapja online. Minek erőltetné meg magát. Mondjuk ehhez a passzivitáshoz az is hozzájárul, hogy a nők is sokat rontottak a helyzeten, gondolj csak azokra, akiket bárhol bármikor.. 

B.) Kapcsolódni? Minek! 

Újra meg újra kihangsúlyozom: VANNAK KIVÉTELEK! Szerencsére az életem közelében sincs már ebből a típusból, mert nem vagyok egy ilyen emberre kíváncsi. Nem adok energiát egy olyan valakinek, aki csak appokon keresztül kommunikál velem, és csak akkor akar találkozni, ha kedve van hozzá. Nekem nincs időm és energiám ahhoz, hogy egy nem létező képet rakjak össze valakiről, akivel miután hónapok után találkozunk, rájövök, nem is az, akinek hittem. 

Ezért iszonyat veszélyes az, ha CSAK online kommunikálsz a pasival, aki szimpatikus számodra, és akitől szeretnél valamit. Legyél te az, akiből csak akkor kap, ha megtisztel annyival, hogy találkoztok. Nincs időd arra, hogy pötyögj neki, és miatta merüljön le a telefonod.. Ám mivel ennyire az online kommunikációra helyeződött át a hangsúly, nem meglepő, hogy a való világban ezek az emberek már beszélgetni sem tudnak. Nem véletlenül nem találkoznak veled.. Vagy ha mégis, folyton a telefonjukat bámulják, és másoknak válaszolgatnak. Nálam van egy elsődleges szabály: bárkivel találkozom, nem veheti elő a telefont. Vagy rám figyel, vagy felállok és elmegyek. Szerencsére olyan embereket engedek csak az életembe, akiknek hasonló az értékrendje, és mivel én is tisztelek másokat, ezért ők is engem, és számukra ez alap - de ha esetleg egy ilyen helyzetben találod magad, akkor gondolkodj el azon, hogy miért is ragaszkodsz ahhoz a valakihez, aki egy órára nem tud elszakadni a virtuális valóságától..

És itt visszatérnék annak a veszélyére, hogy valakivel túl sokáig nem találkozol/vagy szinte alig.. Amikor kedve van levesz a polcról, a két találkozás között eltöltött idő alatt te meg kiépítesz róla egy olyan képet, ami tényleg nem valós. A probléma csak ott kezdődik, amikor hónapok telnek így, te beleszeretsz, és bár látod, hogy a fiúnak köze nincs hozzád, te még mindig abban reménykedsz, hogy majd holnap talán olyan lesz, amilyennek elképzelted. Na persze.

FONTOS: 

- Ha nincs ideje találkozni veled, hagyd a fenébe, nem erre van szükséged, tisztázd vele, hogy nincs időd WhatsAppokon keresztül beszélgetni vele.. A WhatsApp, a Messenger, az Instagram message, meg a Viber nem ér, az nem beszélgetés.
- NEM alakítasz ki érzéseket addig, amíg meg nem ismered! HOGYAN lehetnél szerelmes valakibe, akivel kétszer találkoztál? Hogyan mondhatod azt, hogy kedveled, amikor nem is ismered!!! Gondold végig. Egyébként Apukámnak van egy mondása, idézem "Kislányom, soha ne felejtsd el, egy-két napig mindenki tud szépen viselkedni.." Igaza van. 

2. A Bridget Jones- minta halott

Pár héttel ezelőtt Wolf Gábor Marketing Szuperkonferenciáján hallgattam egy előadást. Élveztem, ugyanis a mai világról szólt, és más megvilágításba helyezte azokat a szituációkat - illetve élethelyzeteket -, amiket eddig pejoratív értelemben működtettek. Ez a szó nem más, mint a szingliség. A legizgalmasabb, hogy a Zimbardo könyv itt szintén bekapcsolódik, és csak megerősíti azt, amiről az előadás szólt. 

Röviden: Az előadásban a szerepek felbomlásáról beszéltek, arról, hogy hogyan alakult át a világ az elmúlt évtizedekben. Vegyük csak alapul a szingli szót. Tudom, utálod, hidd el, mindenki más is így van vele. Használjuk így: egyedülálló nő. Viszont van itt valami - az értelme. A mai egyedülálló nőknek már köze sincs Bridget Joneshoz. Nem nyomják a fejükbe a tejszínhabot két zokogás között, és nem omlanak össze, ha nem szülhetnek gyereket, vagy nem mennek férjhez. Nem ez az elsődleges motiváció. A mai nő éli az életét, intelligens, képzi magát, vannak saját programjai, karrierje, eltartja magát, járja a világot, megvalósítja magát, feldolgozza a sérelmeit, sőt, a többségük komoly egisztenciát ér el akár már egész fiatalon - pontosan ezért nem lehet őket figyelem nélkül hagyni. 

A probléma itt jön a képbe. Hogyan kapcsolódik a mai egyedülálló nőhöz az a férfi, aki tegyük fel normális mintát sem látott egy kapcsolatra, hiszen elvált szülők gyermeke? Vagy mondok jobbat. Még mindig csak arról hallok, hogy a nők járnak coachokhoz és szakemberekhez, a pasik meg alig. Nos, felmerül bennem a kérdés: ha találkozik egy érzelmileg stabil nő - olyan, aki tudja, hogy ő ki, és rendben van magával- egy olyan pasival, akivel MINDEN működne, csak mondjuk közel sem annyira tudatos, mint a nő.. Szerinted meddig maradnak együtt? Annyira örülnék, ha a pasik végre levetkőznék azt a fajta attitűdöt, amiben felnevelték őket "Kelj fel! Ne sírj! Légy férfi!" .. Utálom ezt. Nekik is vannak érzelmeik, és addig, amíg a nők kibeszélik magukból - jó sokszor -, addig a férfiak ezt nem teszik meg.. Sok esetben elnyomják őket.. Pontosan ezért vagyok boldog, amikor a srácok büszkén mesélik, hogy Tolle-t olvasnak, vagy elmennek egy coachoz. Nos, ez a tudatosság, és ettől lesznek izgalmasak, nem a BMW-től.. :) Körülöttem csak ilyen férfiak vannak, szóval hidd el, hogy léteznek!!!

4. Azok a mocskos anyagiak

Imádom a férfiakat, a barátaim zöme férfi, és ez a poszt nem ellenük szól. Inkább értük. Ugyanis pasi legyen a talpán, aki egy ilyen világban megállja a helyét, és tegyük fel nulla mintával, elvált szülők gyermekeként felépít egy egészséges kapcsolatot valakivel. 

Mert eddig mihez szoktak: a nők csak a pénzre mentek. Ugye? Nyilván, ez a réteg mindig meglesz - de manapság sokkal erősebb a másik oldal. Az, akinek nem az a legnagyobb problémája, hogy van-e valakije, vagy sincs. Ma olvastam egy zseniális posztot erről a Huffington Poston. A cikk arról szól, hogy addig, amíg az 50-es években az alapján ismertek el egy nőt, hogy volt férje, mára ez a kép teljesen átalakult. A mai nőnek van saját élete, vállalkozást indít és tart fenn, na meg persze saját magát. A probléma csak ott kezdődik, hogy a pasiknak nem volt ideje ehhez felfeljődni, és félúton lemaradtak. Arról nem is beszélve, hogy nagyobb eséllyel kap egy jó állást egy nő az egyetem után, mint egy pasi - aki nem is vette komolyan a fősulit.. Rakj össze két huszonévest, a nő legyen sikeres, a pasi pedig kevésbé, és máris ott a probélma.. Hiába szeretik egymást, csak a nézeteltérés lesz köztük.. Hogy miért? 

1. A nő nem tud felnézni a férfira, 
2. Még az is előfordulhat, hogy a nő többet keres, amit a férfi nyilván nem néz majd jó szemmel,
3. Teljesen más színvonalon élnek, amiből problémák adódhatnak,
4. .. és akkor itt jön képbe az, hogy ma már vannak olyan pasik is, akik arra specializálódtak, hogy pénzes nőket szedejenk össze maguknak, hogy majd a nő tartsa el őt. Rengeteg ilyen sztorit kapok az Olvasóktól, és még többet hallok.. 

Rengeteg kutatás készült a fenti témáról, nem én találtam ki. Ez a poszt azért született meg, hogy lásd, nincsenek könnyű helyzetben a pasik, és talán egy picit jobban megérted azt, hogy mit miért csinálnak azok, akik eddig így működnek/esetleg most így viselkednek. A szerepek teljesen felborultak, és bár volt itt szó a "mocskos anyagiakról", én még mindig azt mondom, hogy nyiss, és találj valakit, akivel jól érzed magad, a kisebb különbségeket pedig meg lehet oldani. Sokkal izgalmasabb az, ha együtt építettek valamit.. De ez egy másik téma. Ez a poszt a szélsőséges szituációkról szól, azokról, ahol tényleg problémát okozhat az, ha mondjuk a férfi a te státuszodból kifolyólag frusztrálva érzi magát, és úgy gondolja, soha nem lesz számodra elég.. 

Végül pedig egy kis kötelező olvasmány:

b1444485.JPG