"Vigyázz magadra!", hallod naponta többször, és talán mégsem teszed meg. Azt mondod, hogy de, persze, hiszen semmi sem történt veled, még mindig életben vagy, de vajon belegondoltál már abba, hogy mit is jelent ez a mondat valójában? Ahhoz, hogy ne essen bajod, oda kell figyelned magadra: arra, hogy mit engedsz meg másoknak magaddal szemben, hogy mire van szükséged, és így tovább. Kimerítő folyamatosan arra fókuszálni, hogy mindent úgy tegyél, hogy megfelelj másoknak, főleg, amikor ők maguk sem tudják, hogy mire vágynak valójában. Tudatos kapcsolatmenedzsment pár lépésben. 

kepernyofoto_2016-04-11_18_18_46.png

1. Ne fogadd be a félelmeiket 

Ott ülsz vele egy asztalnál, és csak azon jár az agyad, hogy miért vagy ott és miért engeded, hogy rád rakja azt a sok szemetet, ami benne van? Érdemes elgondolkodni, hogy miért nem vigyázol jobban magadra? Miért adsz neki időt és energiát, ha utána a vele töltött percek látványosan rányomják a bélyegét a teljesítményedre? Ha nem húzod meg a határokat, ha nem veszed észre időben a mellékhatását, magaddal teszel rosszat. 

Tegyük fel az egyik barátnőd aktiválta magában a "minden pasi ugyanolyan" gondolatot. Ennek az lesz a következménye, hogy rendszeresen ezt fogja hajtogatni neked, és bár te nem hiszed, hogy így van (hiszen nem is ismered a "minden pasit" .. ), szép lassan beszivárog a hiedelemrendszere az életedbe, 1-2 tapasztalat után pedig szépen életben is tartod, mert ha már kétszer megtörtént, azt lehet általánosítani - ugye ismerős? 

TIPP: Tanuld meg elvonatkoztatni mások félelmeit, hiedelemrendszereit és valóságát a sajátodtól! Ha esetleg azt mondaná, hogy "te mindig ilyeneket fogsz ki!", vagy "veled is ugyanez van mindig!" gondold végig, hogy valóban így van-e? Vagy egyszerűen ő csak annyira benne van a saját mintájában, hogy mindenki máséból is ugyanazt látja ki? Húzz határokat, és szólj rá bátran, ha valami olyat mond, aminek semmi köze hozzád - ugyanis ha nem teszed meg, idővel annyiszor hallod majd, hogy még a végén el is hiszed. Amit pedig elhiszel, azt fogod megengedni magadnak, szóval szépen behúzol egy újabb mintát az életedbe. Szükséged van rá? Nincs! 

1b8e30cc294c40991b52be937ed755f4-1.jpg

2. Kevesebb stressz

A határok meghúzása arról szól, hogy tiszteled és szereted magad annyira, hogy nem bővíted a félelmeid repertoárját másokéval, helyette inkább megtanítod elkülöníteni magad az ő világuktól. Ha hosszas munkával elérsz arra a pontra, ahol boldog vagy, hamar megtanulsz határokat húzni, ugyanis tudod, hogy mennyi energiád van abban, hogy ott tarts, ahol. Megtanulod őszintén kommunikálni azt, amit egy adott kapcsolatban érzel, és nem hagyod, hogy félreértések szülessenek közöttetek. A stressz eltűnik a kapcsolataidból, ugyanis csak azokkal töltesz időt, akikkel szeretnél. Hiszen vannak azok, akiknél már az első percben tudod, hogy semmi értelme, ugyanis a másik nem is figyel rád, de mégis belemész - nehogy megbántsd. Ha ezeket a másoknak való megfelelésre épülő köröket kihagyod az életedből, nem fogsz annyit stresszelni.. Gondolj csak bele: csak azokkal töltesz időt, akikkel szeretnél, elvárások nélkül, azért, mert mellettük az lehetsz, aki vagy anélkül, hogy vissza kellene fognod magad. 

Figyeld meg, azok az igazán kritikus, ítélkező, mártír típusú emberek, akik folyamatosan olyan körülményekbe kényszerítik magukat, amik nem is teszik őket boldoggá. Figyelmet akarnak, és lehet, hogy amikor gyerekek voltak náluk talán a betegség/a panaszkodás/a szomorúság volt a titkos fegyver, ha azt akarták, hogy szeressék őket. Ők azok, akik nem húznak határokat, és bármit elfogadnak, ugyanis a "bármi" aktívan tartja a panaszkodásukat, és számukra már ez a természetes.

3. Feltételhez kötött szeretet nélkül

Ha tegyük fel egy párkapcsolatban nem húzod meg a határokat, és nem mondod el, hogy mi van rendben számodra és mi az, amit nem tudsz elviselni, komoly problémáitok lehetnek. Folyton stresszelni fogsz, ugyanis a másikat magad elé helyezed, folyamatosan azon a fókusz, hogy boldoggá tedd, miközben az adott szituációban egy percig sem vagy az. Olyan dolgokat engedsz meg neki, amitől szenvedsz, csak azért, hogy ne veszítsd el, hogy a figyelme a tiéd - is - legyen. Ismerős? Ideje elengedni ezt a fajta mintát.. 

FONTOS: Az az igazán jó kapcsolat, ahol a másik feltétel nélkül szeret, és nem köti feltételhez azt, hogy hogyan érez irántad - tegyük fel, ha valamit nem úgy csinálsz, ahogy azt ő szeretné, dühös lesz. Csak olyannak adj az idődből, aki nem csak bizonyos szituációkban szeret, vagy akkor, amikor azt teszed, amit ő elvár tőled. Az elvárásnak semmi köze a szeretethez. 

4. Mondj nemet! 

Elizabeth Gilbert Napában a workshopján mesélt arról, hogy felhagyott a dedikálással, és közös fotókra már nincs is lehetőség a rendezvényei után. Nem azért, mert elszállt magától, hanem azért, mert iszonyatosan fárasztó egy előadás után fotókat készíteni több ezer emberrel. Aznap a dedikálást bevállalta, de nem készülhetett közös fotó. Az őszintesége miatt mindenki megértette, és senki sem ítélkezett. Justin Bieber úgy egy hónapja tett egy hasonló kijelentést, arra hivatkozva, hogy nagyon megviseli a rajongókkal való találkozás, ugyanis magával viszi az ő energiájukat. Gondolj csak bele, mennyien borultak a nyakába a "neked köszönhetem, hogy élek még", és "megváltoztattad az életemet" mondatokkal. Olyan mennyiségű felfokozott érzelemmel támadták le ilyenkor, amit elhiszem, hogy sokáig tart a helyére tenni. Hallgasd ezeket a mondatokat több ezerszer, ha ehhez még hozzá is teszik a sztorijukat, utána napokig kell azon dolgoznod, hogy visszahozd magad. 

Ezek azok a határok, amiket célszerű meghúznod a magad érdekében. Egyikük sem azért csinálja azt, amit, mert híres akart lenni, hanem azért, mert imádja azt, amit csinál. Teljesen rendben van az, ha valami már túl sok számukra. Te képes vagy nemet mondani a saját életedben, vagy inkább életben tartod benne a stresszforrásokat?

5. Kapcsolatmenedzsment 

Ez az egész nem arról szól, hogy végtelenül gonosz vagy, és nem vagy kíváncsi másokra. Épp ellenkezőleg. Ha tudod, hogy mire van szükséged, azt fogod beengedni, és azt, ami bénít, ami hátráltat, gyengít, a közeledbe sem engeded. Ezt nevezik felelős kapcsolatmenedzsmentnek, az érzelmi intelligenciád (EQ) fejlesztésének. Az, hogy törődsz magaddal nem csak arról szól, hogy elmész edzeni, masszázsra, vagy utazol egyet, hanem arra is, hogy mit engedsz be, hogyan bánsz magaddal. Figyelj rá oda, ugyanis nagyobb hatása lehet az életedre, mint bármi másnak.  

---

UTOLJÁRA: ÖNISMERETI WORKSHOP a város felett az Aria Hotelben most vasárnap a lenti kilátással! :) 

Ismerős az, amiről a fenti poszt szól? Eleged van abból, hogy nem vagy elégedett magaddal, a kapcsolataiddal, az életeddel, és csak arra vágysz, hogy minden megváltozzon, és úgy gondolod, ideje szembenézned a félelmeiddel? 
Tarts velem, most kedvezményes áron, és indítsd el a változást az életedben! 
Pár visszajelzés az eddigi workshopok résztvevőitől ITT

Szerda éjfélig kedvezményes áron jelentkezhetsz!
Részletek és regisztráció: miniworkshopok@gmail.com

12592264_10201573722462229_4410941318185651339_n.jpg