Nem meri mindenki azt az életet választani, ami boldoggá teszi - tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy annak ára van, és azt már nem biztos, hogy megfizetnék. Pedig főhősünk lehet, hogy született zseni, vagy olyan lehetőségek hevernek előtte, amikkel az egész életét át tudná írni, de valamiért még mindig nem lép. Talán te is ismersz ilyet, talán te magad is ennek a folyamatnak a határán vagy. Kilépnél belőle, de nem tudod, hogy hogyan tedd meg. De egy biztos: egyre inkább izgat a tény, hogy vajon te képes lennél-e rá.. Hogy vajon Neked menne-e? Íme pár lépés, hogy rájöjj, miért hátráltatod még mindig magadat. 

kepernyofoto_2016-04-05_20_24_31.png

1. Ha nem tudod elképzelni..

Jól ismerjük az álmodozó típust. Ő az, aki egy olyan világról mesél, amit talán soha nem fog felépíteni. Jól tudod, látod rajta, hiszen ő sem hiszi el, hogy képes rá. Áltatja magát, körülötte pedig mindenki csak legyint egyet, amikor újra belekezd a sztorijába. Aztán ott vannak azok, akikben ott a tűz, és jól tudod, csak idő kérdése, hogy elérjék azt, amit a fejükbe vettek. Ők azok, akik nem félnek megfizetni az árat, ők azok, akik tudják, hogy áldozatokat kell hozniuk. A kettő között egyetlen éles különbség van: míg az egyik a félelmeiből táplálkozik, addig a másik szembe mer nézni velük. 

TIPP: Tűzz ki apró célokat, kihívásokat! Ha csak nagy célokban gondolkodsz, bukásra vagy ítélve. Hamar el fog fogyni a hajtóerőd. Viszont ha apróbb célokat is kitűzöl, folyton fent tudod tartani a lelkességet. Ráadásul így tudsz több önbizalmat szerezni, hiszen végre te is láthatod, hogyha valamit a fejedbe veszel, azt végig is tudod csinálni. Állj át erre a mentalitásra, és idővel minden ötletre egyenrangú célként fogsz majd tekinteni. Ismerd a folyamatot kicsiben, és könnyedén felépítheted a nagyobb cél felé vezető utat. 

kepernyofoto_2016-04-05_20_35_35.png

Lépés 1.: Találkozz olyan emberekkel, akik elérték azt, amit szeretnél. Faggasd őket az életükről, a hétköznapjaikról, ha pedig ismert emberekről van szó, kövesd őket a közösségi felületeken, nézz interjúkat velük. A neten rengeteg cikket találhatsz arról, hogy bizonyos foglalkozású/életstílusú emberek hogyan élnek. Írd össze, hogy milyennek tudnád elképzelni az életedet, és keress olyan képeket, amikre ha ránézel, ezt az érzést erősítik benned - ezeket akár otthon ki is rakhatod a falra.

Lépés 2.: Fontos, hogy inspirálóak legyenek ezek a "víziók", de ne ragaszkodj hozzájuk 100%-osan. Biztosan veled is volt már olyan, hogy elképzeltél valamit, azt gondoltad, hogy az majd boldoggá tesz, de amikor megtörtént, nem így történt. Gondolj inkább arra, hogy milyen érzés lesz az, amikor végre azt fogod csinálni, ami feltölt, hogyan fog ez kihatni az életstílusodra, milyen emberek vesznek majd körbe, hol fogsz élni, kik lesznek a barátaid, milyen érzés az, amikor a megfelelő emberek vesznek körbe, stb.

Lépés 3.: Meditálj rá! Ha már megvan benned az érzés, tegyük fel látod magadat sikeresen az adott területen, meditálj rá egy átlagos napodra! Tudom, hogy még nem tartasz ott, de miért ne képzelhetnéd el, hogy milyen lenne, ha? Rajtad áll, hogy mit tartasz a fejedben. Én régen rendszeresen használtam a Google Street View-t, és "sétáltam" Manhattanben. Máskor az élő kamerákon keresztül néztem a Time Square-t. Egészen addig bombáztam magam, míg végül egy napon ott sétáltam.. Mindenki azt mondta, hogy nem fog sikerülni.. Én másban hittem. Számomra már rég létezett egy alternatív világ, és jól tudtam, csak idő kérdése, hogy mikor valósul meg. 

2. Legyél befogadó! 

Jó lenne, ha ki tudnád deríteni, hogy mik azok a gondolatok, amik még mindig visszatartanak attól, hogy változtass. Mitől félsz, miért hiszed azt, hogy nem kaphatod meg azt az életet, amire vágysz, és így tovább.

Talán azért nem mersz változtatni az életeden, mert akkor elveszítenéd a barátaidat?
Vagy mert akkor többet keresnél/sikeresebb lennél/boldogabb lennél,
mint ők, és lehet, hogy nem néznék ezt jó szemmel?

Esetleg elhitted, hogy vannak dolgok, amikbe bele kell törődnöd?
Vagy elhitted azt, hogy ha sikeres leszel, magadra maradsz?
Az sem kizárt, hogy egyszer valaki azt mondta, hogy ne is álmodj egy másik életről, mert alkalmatlan vagy rá? 

Nézz a mélyére, mert csak akkor tudod a következő pontot alkalmazni az életedben.. 

3. TÜRELEM!

Annyira közel érzed magadhoz a célt, tudod, hogy már csak pár lépésre vagy tőle, aztán egy szép napon felébredsz, és meglátod, hogy valójában egy tapodtat sem haladtál. Minden olyan távoli, olyan lehetetlennek tűnik, és szépen folytatod a régi életedet. Ismerős ez az érzés, 5 éven át uralta a napjaimat. Csináltam valamit, közben kételkedtem abban, hogy ebből bármi lehet. Akartam is, meg nem is - és pont emiatt nem haladtam.

Aztán történt valami. Hoztam egy döntést: teljesen mindegy, hogy mi történik, azért csinálom ezt az egészet, mert boldoggá tesz, és nem érdekel, hogy mi az eredménye. Ugyanez a döntés változtatta meg az életemet 2011-ben, 2012-ben és 2013-ban. Folyton visszaestem egészen addig, amíg megtanultam végre hinni magamban.

FONTOS: Ne kérj olyat, amire még nem állsz készen, tiszteld az időt.. 

4. Zárd ki a külvilágot! 

Soha ne érdekeljen azoknak a véleménye, akikről jól tudod, hogy semmit sem tettek azért, hogy megtapasztalják a sikert (a siker értelme persze relatív). Ha valaki rosszindulatúan pletykál másokról, menekülj - rólad is fog. Ők azok, akik azzal hitegetik magukat, hogy MINDENT megpróbáltak, de nekik nem jött össze, mert "ez nem így megy", meg egyébként is "ebben az országban semmit sem lehet csinálni". Ők azok, akik amikor belenéznek a tükörbe össze akarják törni, mert nem tetszik nekik az, amit benne látnak. Az, hogy ott van előttük valaki, aki talán még fiatalabb is tőlük, az sem kizárt, hogy nem is olyan ügyes, mint ők, de mégis végigcsinálta az utat és változtatott az életén - nyilván bosszantó számukra.

SOHA ne felejtsd el: tettél azért, hogy olyan legyen az életed, amilyen. Ha boldog vagy és elégedett, SOHA ne fogd vissza magad csak azért, mert mások nem azok.
Az az ő döntésük - és te bizony máshogy döntöttél. 

5. FÓKUSZ

Az előző ponthoz kapcsolódik, de fontos: a te dolgod az, hogy boldog legyél, és hogy erre másnak mi a reakciója, az már nem a te dolgod, és egyébként sem tudod kontrollálni. Fogadd el. Ha igazán boldog vagy, a közeledbe sem kerülhetnek olyan emberek, akik lehúznak, vagy elviszik a fókuszt - vagy ha mégis megjelennek, ideje elgondolkodni azon, hogy valóban annyira rendben vagy-e, mint amennyire gondolod.. 

Biztosan volt már olyan helyzet az életedben, amikor tudtad, hogy egy bizonyos dolog meg fog történni az életedben. Ilyenkor annyira magabiztos vagy, hogy a pozitív elvárások, amiket az adott dologgal szemben támasztottál be is bizonyosodtak. Benned van az elhatározás, és mindent megtettél azért, hogy az adott tapasztalat az életed része legyen. Ha magabiztos vagy, a semmiből jön a megoldás. A kérdés mindig az, hogy mennyire vagy fókuszált?