Nem tudom, hogy mennyi esélye van annak, hogy 15 emberből 14 ugyanazzal a problémával ül le hozzám beszélgetni - engem mindenesetre sokkolt, amikor a 14. lány is ugyanazt a történetet kezdte mesélni. Szombaton egy rendhagyó Valentin-nap keretében a Szakíts és Lépj tovább névre keresztelt rendezvényen látogattak el hozzám többen közületek. Rajtam kívül több tanácsadó állt rendelkezésükre, hiszen a cél az volt, hogy a nap végén mindenki tisztában legyen azzal, hogy mik azok a szokások, gondolatok, tettek, amikkel szakítaniuk kell. 

large_50.jpg

Amikor a sokadik lány kezdett el mesélni a pasiról, aki jön, hódít, aztán amikor elérte a célját hol eltűnik, hol visszajön, azon kezdtem el gondolkozni, hogy lehet, hogy ugyanarról a fiúról mesélnek. De tényleg, viccet félretéve kísértetiesen hasonló sztorikat hallottam. Aztán beszélgetni kezdtünk, hogy vajon mi lehet a probléma. Miért volt jó egy hétig, és ugyan miért menekült el a fiú? Rendszerint az összes lány többet érzett, miközben játékként hol elővette őket a másik, hol visszarakta a polcra. Ma egy picit a történet mögé nézhetsz - mi miért történik, miért döntesz rosszul, és így tovább.

1.  Milyen szerepet játszol az aktuális kapcsolatodban?

Ha nem úgy bánik veled egy férfi, ahogyan egy nővel kellene bánnia, érdemes elgondolkozni azon, hogy hol bomlott meg az egyensúly. Fontos, hogy egy kapcsolaton belül a női szerepek megmaradjanak nőinek, mert onnantól, ha pl. egy nő szeretné megmenteni a férfit, vége mindennek. A férfi azt fogja érezni, hogy a nőnek nincs is rá szüksége, viszont az ő maszkulin energiáinak szüksége van a megnyilvánulásra - ha ez nem történik meg, nem tudja férfiként érezni magát egy kapcsolatban. Hiszen mondhat bárki bármit, vannak pasik, akik mellett lehetetlen nőként viselkedni, ugyanis nem úgy bánnak veled, hogy ezt hozzák ki belőled - és vannak férfiak, akik mellett viszont természetes reakcióként bújnak elő a azok a viselkedésminták, amik valódi nővé tesznek. Ha egy férfi kisfiúként viselkedik melletted, megaláz és bánt, soha nem lesz esélyed mellette nőként viselkedni. Pár napja hallottam egy sztorit egy kapcsolatról, ahol a feleség kitette a férjét a közös válallkozásukból. A pasi összeomlott. A helyzet kiszolgáltatottá tette, de ahelyett, hogy elveszítette volna a szerepét a kapcsolatban és összeomlott volna, újra edzeni kezdett járni, és csupa olyan dolgot tenni, ami újra visszaadta a férfiasságát. Onnantól, hogy egy férfi férfinek érzi magát egy kapcsolatban, nem lehet túl sok gond. 

Gondold csak végig: te hagyod, hogy a férfi azt a szerepet töltse be melletted, amit be kell töltenie? Vagy próbálod megmenteni - az már rég rossz -, esetleg áldozatként viselkedsz mellette, vagy hagyod, hogy bármit megtegyen veled? 

2. Miért ragaszkodsz hozzá? 

Gondolj csak bele: az első hét azért tökéletes, mert nem akarod megváltoztatni, nem akarsz áldozat lenni mellette, hiszen csak élvezni szeretnéd a pillanatot. A következő időszakban viszont agyalni kezdesz. A pasi még mindig csak élvezni szeretné a pillanatot, de te már agyban máshol jársz. Észre sem veszed, hogy ő nem az az ember, akinek látni szeretnéd, csak egy képet képzelsz az arca helyére, aminek valójában köze nincs a valódi énjéhez. Talán egyszer volt egy jó pillanatod vele, és azt kergeted, hátha újra eljön. Csak épp lehet, hogy jobb lenne, ha elfogadnád, hogy a pillanatok jönnek-mennek, elmúlnak. Vedd ki belőle azt, amit ki kell venned, adj érte hálát, ugyanis lehet, hogy nélküle még ennyit sem éreztél volna. De ha érzed, az egész erőltetett, és nem akar tőled semmit, engedd  el. Miért lenne szükséged valakire, aki nem akar téged? Akarj valakit, aki rád vágyik. Ennyi. Attól, hogy görcsösen ragaszkodsz valamihez, ami valójában nem is téged szolgál, semmi sem lesz jobb. Tudom, félsz, hogy eltűnik, és nem lesz más, hogy nem lesz jobb. De emlékezz csak vissza egy picit.. Eddig is volt folytatás. Mindig jön egy újabb fiú -  aki bizony jobb lesz az előzőtől. Ez Murphy. Ha hiszel benne, ha nem, létezik. 

kepernyofoto_2015-02-16_19_11_52.png

3. Milyennek látod őt? Valójában is olyan?

Ahogy a második pontban már említettem, gyakran beleképzelünk valamit a másikba, ami valójában nem is igaz. Talán egyszer, egy alkalommal azt az arcát mutatta neked, amire szükséged volt, hiszen meg akarta kapni azt, amire szüksége volt. A kérdés a következő: Ő valójában ilyen? Tudom, hogy te is ismered az érzést, amikor egy beszélgetés szinte tökéletes, és azt kívánnád, bár sohasem érne véget, aztán meg a következő találkozásnál úgy érzed, mintha ez az ember már nem is az lenne, akivel pár napja találkoztál. Ilyenkor két választási lehetőséged marad: elfogadod, hogy az emberek nagy színészek - ahogy az Apukám mondaná, "Kislányom, egy napig bárki tud jól viselkedni.." -, vagy folyton a róla kialakított képedhez ragaszkodsz - ami valójában távol áll a valóságtól?

4. Miért nincs önbizalmad?

Több lány mesélt nekem arról, hogy a fiú valójában nem is tiszteli őket, és még ennek ellenére is találkoznak vele, amikor hetek múlva előkerül. Megsajnálják, segíteni akarnak neki, meg akarják menteni őket - főszereplőnk meg olyan, mint egy vámpír: oda megy, ahol kaphat valamit. Szívja az energiájukat, ugyanis tudja, hogy megteheti. Egészen addig, amíg
- nem szerzel önbizalmat, 
- nem alakítod ki az életet, ami boldoggá tesz, 
- amíg nem ismered meg magad,
- amíg nem szereted meg magad.

Ha ezt a 4 leckét nem tudod le, folyton ilyen kapcsolatokban találod majd magad. Nem fogod érteni, hogy miért aláznak meg, hogy miért tűnik el, történeteket magyarázol bele abba, ami egyértelmű, hogy miért történik, csak hogy jobban érezd magad. A barátnőid meg még lehet, hogy rá is tesznek egy lapáttal. Azt hiszed, hogy az igazadat bizonygatod, miközben hazugságból építesz várat. Az a fiú, aki úgy bánik Veled, mint egy könyvvel - hol levesz a polcról, hol meg visszarak a helyedre-, soha nem fog másképp viselkedni Veled. Persze ha ez Neked is rendben van, ámen. Ám ezek a lányok nem erről meséltek, hanem arról, hogy nem érzik jól magukat ebben a szituációban, és boldogtalanok. Gondolj csak bele. Abban a pillanatban, hogy van egy életed, amiért megdolgoztál és szeretsz, 
1. eszed ágában sem lesz olyan embert beengedni, aki játszik veled,
2. tudni fogod, hogy mire van szükséged,
3. és CSAK AZT engeded be,
4. ha pedig valaki játszik Veled, azonnal lezárod a kapcsolatot.

kepernyofoto_2015-02-16_19_32_48.jpg

Józan leszel, és figyelsz, mert tudod, hogy nem érdemled meg azt, ahogy bánik Veled - legyen szó akárkiről. Ha nem tud tisztelettel fordulni feléd, akkor ints neki búcsút. Tudd, hogy mennyit érsz, és ne vágyd annyira a szeretetet, hogy tök mindegy legyen, csak már megkaphasd valakitől. Legyenek sztenderdjeid és tartsd magad hozzájuk. 

5. Bízz a folytatásban!

Na, nem vele. Bízz abban, hogy lesz valaki, akinek elég leszel, és most csak annyi dolgod van, hogy haladj tovább. Gondolj csak bele: ilyenkor olyan, mintha lecsukódna a szemed, vagy egy szemellenzőt vennél fel. Csak egy személyre irányul a figyelmed, valakire, aki nem is törődik veled - csak akkor, amikor szüksége van rád. Belegondoltál már abba, hogy lehet, hogy az a valaki, aki viszont TÉNYLEG boldoggá tudna tenni, már rég ott van a közeledben? A szerelem nem bonyolult, nem kell annak lennie. Te döntöd el, hogy mennyire bonyolultan akarod - de szerintem ne tedd nehézzé azt, ami nem az. 

6. Zárd le

Az ilyen kapcsolatok teljesen leszívnak. A nap végén azt fogod érezni, hogy semmi erőd, és talán már napok óta nem is úgy dolgozol, ahogyan azt addig tetted. Máshol a fókusz, semmi sem érdekel, érdektelenné váltál. Mi lenne, ha lezárnád? Egy dolog biztos: egészen addig vissza fog jönni, amíg engeded neki. A kérdés, amit fel kell tenned magadnak a következő: jó ez Neked? Azt adja, amire szükséged van? Ha megmondta, hogy soha nem lesz közöttetek több, miért is reménykedsz abban, hogy megváltoztatja a véleményét? Zárd le. Ne szenvedj tovább. Ennek csak te vehetsz véget, senki más.

7. Kösd le magad valamivel!

Találj egy új hobbit, vagy élessz fel egy régit! Hidd el, abban a pillanatban, hogy eltereled a figyelmedet, és valamiben sikerélményt szerzel, sokkal jobban fogod érezni magad! Hetekkel később már nem is fogod érteni, hogy miért engedted meg neki, hogy megalázzon. Szerezz újra önbizalmat!

Azt akard, aki téged szeret, aki csak rád vágyik. Olyat, aki tudja, hogy mennyire szerencsés, mert mellette vagy - de ezt csak akkor teheti meg bárki, ha először elfogadod magad. Hogyan is tisztelhetnének, ha bármit megengedsz a másiknak azért, hogy megkaphasd azt, amire vágysz - még akkor is, ha az csak egy ölelés, ami nem is valódi?  Egyszerűen nem érheted be olyannal, akinek sohasem leszel elég. Miért is adnál neki energiát? Felesleges. Ne törődj vele, búcsúzz el tőle. Az, aki soha nem tudott szeretni, talán nem is fog... Ne harcolj a szeretetért, nincs rá szükséged. Azt vagy adják, vagy nem. Nem erőszakolhatod meg a másikat, hogy érezzen úgy, ahogy te. Megpróbálkozhatsz vele, hagyhatod, hogy kihasználjon, megmentheted az életét, csak épp pontosan így fogod elérni azt, hogy soha ne akarjon többet tőled. 

A beszélgetéseket a fenti pontokon keresztül vezettem le - hamar rájöttek arra, hogy hol a probléma. Ahelyett, hogy azt kapták volna, amit a barátnőiktől hallgatnak ("az a pasi hülye, nincs veled gond"), egy picit közelebb vezettem őket a valósághoz. Íme pár kép a szombati eseményről, aminek ezúton is köszönöm, hogy a részese lehettem! 

orave.jpeg

20150214_029_04804.jpg