Azokból lesznek lázadók, akiket vissza akarnak fogni, akiket meg akarnak győzni arról, ami nem igaz, akikre rá akarnak erőltetni egy olyan utat, ami nem az övék. A hazugság lázadást szül, a lázadás szabadságot. Hagyd szabadon, de legyél mellette, fogd meg a kezét, ha kéri, de ne mondd meg neki, hogy mit tegyen. Ha kéri a tanácsod, adj neki, de tudd, úgyis csak a szívére fog hallgatni, abban meg bízhat - az egyetlen dolog, amit súgni fog neki a boldogság felé vezet. Igen, lesznek nehéz időszakok, olyanok, amikor senki sem fog érteni, de tarts ki, és ha látják, eléggé akarod, egyszer csak leállnak - vagy megtanulod ignorálni őket.

Képernyőfotó 2014-08-18 - 15.58.59.png

Lesz olyan, amikor mások akarnak a jövődről dönteni - talán ez lesz a legnehezebb időszak. Kitartani valami mellett, amiben hiszel még akkor is, amikor te vagy az egyetlen. Amikor te már érzed magadban, tudod, hogy képes vagy rá, de rajtad kívül senki sem látja. Miért is látnák, talán már rég elképzelték az életedet helyetted is és már csak arra vágynak, hogy megírják "a legjobbat akarjuk Neked" címszóval. Szerencsésnek mondhatom magam, mert a szüleim mindig hagyták, hogy azt csináljam, amit szeretnék, a tanáraim pedig tudták, befolyásolhatatlan vagyok, úgyhogy egy percig sem próbáltak befolyásolni, de vannak, akiknek nem volt ilyen mázlija.

Meaghannal a Yosemite Park felé vezető úton beszélgettünk az autóban. Kérdeztem a múltjáról, ő pedig mesélt róla. Mesélt arról, hogy milyen nehézségei voltak, a hangja remegett közben. Már akkor gondoltam, hogy valami van a sztorija mögött, valami mélyebb, több, mint amit a felszínen láttam, úgyhogy faggatni kezdtem.

Ha már valaha érezted azt, hogy mások akarják a sorsodat írni, vagy megmondani, hogy neked mi lesz a jó, akkor tökéletesen azonosulni tudsz majd a sztorijával. Azzal, hogy milyen érzés, ha te tudod, hogy mit akarsz, de valaki, aki a legtöbbet tudna abban segíteni, hogy elérhesd, támogatás helyett inkább akadályoztat. Persze a nehézségek mindig azért érkeznek, hogy próbára tegyenek: mennyire akarod azt a valamit, amiért harcolsz? Akinek van elég ereje ahhoz, hogy élete egyik legnehezebb tesztjét ne vágja a tanárja fejéhez, hanem addig üljön felette, amíg megoldja úgy, ahogy az neki a legjobb, olyan eredményt érve el vele, ami aztán egy életre bizonyítja az igazát, az hős. Meaghan egy ilyen hős a szememben. A tanárai hátráltatták abban, amire vágyott, helyette akarták eldönteni, hogy mit csináljon, mert szerintük "túl okos ahhoz, hogy grafikus legyen". Grafikus akart lenni, számára ez nem volt kérdés. Hatalmas csaták és viták zárták a végzős évét, de végül felvették arra az egyetemre, ahol végre azt tanulhatott, amit szeretett volna, most pedig a legnépszerűbb TED-es előadók és szakemberek prezijeinek elkészítésén dolgozik a Prezinél. Mi ez, ha nem visszaigazolás arra, hogy nem szabad megalkudni? 


Broadcast live streaming video on Ustream

Köszönöm a Bridge Budapest támogatását,
azt, hogy betekinthettem a Prezi életébe
és olyan hétköznapi hősökkel találkozhattam, mint Meaghan! 

WE DREAM. WE DO.