Ha nincs ez a videó, nem változik meg az életem. Soha nem felejtem el, amikor először láttam, tudtam, hogy erről akarok írni. Arról, hogy össze vagyunk kötve, hogy bármit teszünk, egymás életének szerves részei vagyunk, hogy kicsi a világ, de ha kinyitod a szíved észre fogod venni a szálakat, a kötelékeket, a kapcsolódásokat.. És azt, hogy valójában mekkora ez a világ. Hogy óriási, hogy nincs lehetetlen, hogy egymásra vagyunk utalva, hogy együtt kell haladnunk, segítve a másikat.. Csinálhatjuk máshogy, de azzal mindent elrontunk. Mindent.

Szerintem nincs szerző, aki ne csempészné magát, a sztoriját, a tapasztalatait, az életét valamilyen módon a könyvébe. J.K. Rowling depressziója a dementorok képében köszön vissza, ahogy a Beni és Kloé közötti kötelék rendszeresen az én életemben. A leggyakrabban feltett kérdés az volt, hogy mi az igaz a könyvből rám, mi történt meg velem, és mi az, ami fikció. A Libri 2O14-es Aranykönyv szavazására mindkét könyvem bekerült a Szórakoztató Irodalom kategóriába, ahol a legjobb 5O között szerepelnek. A lista az eladási adatok alapján állt össze, így mindenképp szerettem volna egy személyes ajándékkal készülni Nektek, valamivel, amivel megköszönhetem a támogatást, azt, hogy mellettem voltatok és vagytok.

Screen Shot 2014-03-26 at 17.59.29.png

Screen Shot 2014-03-26 at 17.59.57.png

Screen Shot 2014-03-26 at 17.59.43.png

Már hónapok óta kacérkodom a gondolattal, hogy készítek egy mini sorozatot arról, hogy mi miért került a könyvbe, ugyanis mindennek oka van. Okkal lettek azok a helyszínek, amik, okkal olyan a kapcsolat, amilyen,.. És persze több kritika is elért hozzám a tartalmával kapcsolatban, miszerint "Nóra megírta a saját életét", így úgy gondoltam ideje lerántani a leplet, és mesélni. Hónapok óta kacérkodom a gondolattal, ám az Aranykönyv szavazáson történő jelöléseket mindenképp szerettem volna méltóképp megköszönni. Talán ez viszonzásnak épp elég lesz - őszinte, részletes, valami, amit eddig még a barátaim sem hallottak. Szóval kezdődjön.

2O12. májusában kezdtem új életet Budapesten, előtte pár hónapot Hollandiában töltöttem, azt megelőzően pedig Budapesten éltem és dolgoztam. Amikor visszajöttem lényegében MINDENT újra kellett építenem, leginkább magamat. Újra elkezdtem blogolni, ugyanis az azt megelőző időszakban volt pár hónap, amikor nem túl intenzíven csináltam, hiszen nem voltam a toppon. Nagyon nem. Magam mögött hagytam egy életet, az új egyszerűen nem tudott kialakulni, hiszen nem is volt rá szükség.. Úgyhogy újra hazajöttem, hogy a nulláról felépítsem a mostani világomat. És hogy mindezt miért mesélem el? Mert ha nem lett volna ez az összeomlás, ha nem kerültem volna padlóra, akkor nem írom meg az Összekötvét. 

Emlékszem, egy szombat este ismertem meg a fiút, aki Benit ihlette. Egy baráti társasággal mentünk épp a Margitszigetre bulizni (Holdudvar), ahol több olyan ember is megjelent a társaságunkban, akiket nem ismertem. Érthető volt, hiszen majd 9 hónapot kihagytam Budapestből, így az újakat nem is ismertem... A fiú kissé fura volt, de volt egy karkötő a csuklóján, és az elindított egy sztorit bennem.. Titokzatos volt a fiú, olyan, mint amilyenből már több tucattal találkoztam.. Akkor aztán úgy döntöttem, hogy ideje leülnöm írni. Semmim sem volt. Egy állást sikerült megszereznem annyi fizetésért, amiből épp, hogy megéltem. Időm volt bőven, így akkor júliusban minden estét írással töltöttem. 

Persze én is megtapasztaltam a nehézségeket, mert nem mindig esett ám jól leülni írni.. Voltak napok, amikor kifejezetten sokat ellenkeztem, olyankor aztán rendszerint elment az internet - hiszen arra nincs szükségem az íráshoz .. -, én meg arra voltam kényszerülve, hogy írjak. Nyilván, egyetlen szomszédnak sem volt problémája a nettel, csak nekem. Ez az új albérletben is gyakran előfordult a folytatás írása kapcsán.. Vannak dolgok, amik sohasem változnak. 

jen-renninger---we-are-all-connected.jpg

Nagyon fontosnak tartottam azt, hogy olyan karaktereket dolgozzak ki, akik nem túl hétköznapiak, ám legalább egy ilyennel már mindenki találkozott. Ezeknél a karaktereknél fontos volt, hogy felejthetetlenek legyenek, Beni azért, mert egy titokzatos, nagyképű pasi, aki azt hiszi, hogy mindent megkaphat - ami a nőkből azt váltja ki, hogy namajdénmegmutatom,hogynemígyműködnekadolgok- , Kloé pedig azért, mert kellően nagyszájú ahhoz, hogy ne tudd elfelejteni. A pasi főszereplőnél továbbá az is fontos volt, hogy ez az a típus, akiknél a legkomolyabb problémák szoktak fennállni, így ha egy picit is van esze a nőnek, esetünkben Kloénak, akkor hamar rájön, hogy az egész egy játszma, és a pénz és a határozottság mögött valami törékeny kisfiú áll, akinek igenis fontos a visszaigazolás. Ezek a fiúk nem rosszak, egyszerűen csak máshogy kell őket kezelni, náluk más válik be. Ha elutasítod, ha beszólsz neki, ha nem adod magad könnyen.. Akkor szeretnek beléd. Beni is ilyen. 

Kloé karakterénél nagy gondban voltam, ugyanis több tulajdonságomat beleépítettem az ő alakjába. Fontos volt számomra, hogy egy picit legyen benne belőlem (erről majd egy későbbi bejegyzésben olvashattok, ahogy a pasi vonalról is), mert azt, amit ismerek, jobban le tudok írni.. Viszont szerettem volna, ha valahol eltávolodik tőlem, mert másképp túlságosan elfogult lettem volna vele szemben. Ezért jött a képbe a drog és a pia, amik az én életemnek egyáltalán nem részei, és pl. a drog soha nem is lesz az. 

Apropó. Drog. Ahhoz, hogy a budapesti éjszakát és életet hitelesen le tudjam festeni, muszáj volt belekeverni a kis "sztori-koktélba" egy kis drogot. Másképp nem lett volna hiteles. Több száz levelet kaptam lányoktól, akik leírták, hogy ők ugyanazon mentek keresztül, amin Kloé. Drogoztak a suli alatt, mert így tudtak beilleszkedni valahova, de aztán történt valami, és kimásztak belőle. Fontosnak tartottam felhívni a figyelmet arra, hogy igenis itt vannak ezek a dolgok, becsukhatjuk a szemünket, mintha semmit sem látnánk, de azzal nem tűnnek el.. A környezetemben nagyon sok ismerős esett a drog áldozatául, volt, akit végignéztem, ahogy tönkretette az életét, és semmit sem tudtam tenni. Ennél borzalmasabb érzés a világon sincs. Számomra a drog valami végtelenül negatív és szomorú érzéssel társul, hiszen láttam és a mai napig látom, ahogy emberek életét teszi tönkre. Ezért hoztam ki végül Kloét ebből az egész gödörből, de le kellett őt taszítanom, meg kellett őt aláznom, senkivé kellett tennem ahhoz, hogy felnőjön ahhoz a kapcsolathoz, amit Beni hozott az életébe..

large_24.jpg

Beni és Kloé kapcsolatának típusa az én életemben állandóan visszaköszönő séma. Jön valaki, felcsillan a szemünk, és abban a pillanatban a másikra kattanunk. Olyan, mintha évek óta ismernénk egymást, fel sem tűnik egy sztori mesélése közben, hogy a másik azt sem tudja, hogy ilyen megtörtént veled, mert azt hiszi, te azt már rég tudod.. Ezekért a találkozásokért élek, mert ők visznek előre, ők adnak valami olyat, ami segít változni. Gondolj csak bele.. Egy átlagos ismeretség által generált vonzalom NEM elég ahhoz, hogy megváloztasd az életed. De ha érzed a vibrálást, amikor vele vagy, akkor akarod még. Akarod, hogy újra ott legyen, mert jó érzés, és látod, hogy csodák történnek. Motivál, inspirál. És ha látod, akkor megérted, hogy miért kellett hinned benned, azért, mert létezik.

A probléma csak ott kezdődik, amikor fiú és lány között alakul ki ilyen találkozás, és valamelyikük túlkomplikálja az egészet. Na, akkor és ott kezdődnek a nehézségek, ahogy az Összekötvében is. A tanulság végül egyértelmű: ne akard megmondani, hogy ki miért jött az életedbe, hagyd, hogy az élet megmutassa.. Lehet, hogy sokkal többet ad egy kapcsolat barátságként, mint párkapcsolatként. Ezt persze nehéz szem előtt tartani, amikor egy ilyen őrületbe keveredsz, de célszerű higgadtan, külső szemlélőként figyelni amellett, hogy 1OO%-osan megéled azt, ami történik.

1557547_661070407282313_371849639_n.jpg

Az Összekötve a külsőségekről szól. Arról, hogy mennyire kusza kívülről minden, hogy kevés az igazi barátság, hogy tele vannak a fiatalok komplexusokkal, hogy a lányok mennyi mindenbe képesek belemenni csak azért, hogy szeretetet kaphassanak, .. és hogy emberek hogyan szedik egymást darabokra.. A második rész mélyebb lesz. Az a belső folyamatokról fog szólni, a miértekről. Arról, hogy ki miért defektes, és a megoldásra is fény derül.. Picit másképp, mint gondolnád, de megoldják. Május végén érkezik a folytatás! :) 

A kiadás nehézségeiről, a véletlenekről, a csodákról, a szituációkról, a miértekről, a címről, a tetoválásról a csuklómon, ami bevonzotta a tökéletes kiadót egy következő bejegyzésben mesélek, ahogy arról is, hogy a könyv egyes jeleneteit mi inspirálta. 

Ha szeretted az Összekötvét, kérlek szavazz,
és mutasd meg a barátnőknek is, ha esetleg még nem tették meg: http://www.libri.hu/aranykonyv/2014/?cat=5