Berlin. Második nap. A pénteki Mercedes-Benz Berlin Fashion Week záró eseménye és az esti party izgalmai és az ott köttetett ismeretségek után kissé fáradtan, de sikerült időben ébrednünk, így a nyakunkba is vettük a várost, hiszen ki akartuk használni minden Berlinben töltött percünket.

Screen Shot 2014-01-19 at 21.39.30.png
A legdrágább üzletektől kezdve a Primarkig mindent sikerült bejárni, végül a levadászott darabokkal felpakolva ültünk be Berlin egyik - számomra - leginspiratívabb helyére, a Potsdamer Platz egyik kávézójába blogolni, ahonnan a kilátás még mindig überelhetetlen. Na jó, van még valami, ami versenyezhet vele, ez pedig a BoConcept tervezőinek csodái, és az a valami, amit csak dekorációnak készítettek, de rögtön sikerült beleszeretnem: egy hatalmas "doboz", tele párnákkal, jól bevilágítva íráshoz tökéletes. Nézzétek csak:

Screen Shot 2014-01-19 at 21.38.39.png
Az egyik üzletben találkozhattunk Sarah Connor personal shopperével, akitől sok érdekességet sikerült kiszednünk. Észrevétel: az üzletekben - tök mindegy, hogy high class üzletről beszélünk-e vagy sem.. - mindenki kedves, beszélget, érdeklődik. 

A szombati napunk is hamar véget ért, még pont annyi fért bele, hogy egy kint élő vízilabdás barátommal tudtam találkozni, hogy átbeszéljük, hogy kivel mi van. Ma pedig felszálltunk az egyik városnéző buszra, és bejártuk Berlint. Ma már sajnos nem volt annyira jó idő, mint az elmúlt két napban, úgyhogy vacogva bár, de mégis izgatottan néztük végig a várost, amit már annyiszor láttunk - ám városnéző buszról még soha, tekintve, hogy tavasszal leszálltam, mert szakadt az eső, az üvegen lecsorgó víztől meg semmit sem láttam. Egy következő posztban láthatjátok majd a városnéző túráról készített fotókat.  

unnamed_2.jpg

Végül pedig mielőtt elmentünk, a szívünk visszahúzott Kelet-Berlinbe, ahol a péntek esti buli volt. Látni akartuk újra a graffitis falakat, fotókat akartunk készíteni, és úgy hallottuk, enni is érdemes ellátogatni oda. Rögtön találtunk egy éttermet, ahol épp all you can eat Sunday Brunch volt, és szuperolcsón. 1O euróból ehettünk olyan minőségű fogásokat, amiket itthon csak egy jobb étterem kínál - és bizony NEM ennyiért. Az étterem persze tele volt, a pincérek még ennek ellenére is folyton érdeklődtek, hogy megfelelő-e a Sunday Brunch-os menü, aztán megjelent még a tulajdonos is, aki az egész családjának bemutatott minket. Berlin ilyen. Laza, mosolygós, segítőkész, színes és szabad.

Screen Shot 2014-01-19 at 22.09.59.png

A szabadság ott van a levegőben. Legyen szó a meleg párokról, vagy a mosolygó eladókról, akik úgy érzik, Berlin vibrálása nélkül nem is tudnának élni, ráadásul még Münchentől is olcsóbb, .. itt érződik az, hogy az emberek nyugodtak és boldogok. Persze, igen, egyszerűbb lehet nekik, mert jobb életszínvonalon élnek, ám van itt valami, amit pénzért nem adnak: az elfogadás, a nyitottság. Nyitottnak lenni annyit jelent, hogy jöhet bárki, te elfogadod. Nem érdekel, hogy ő milyen, mosollyal az arcodon öleled meg, ami őszinte. Nem amolyan hazug, hamis valami, hanem az az igazi szívből jövő fajta. Bárki lehet szabad - csak el kell fogadnia magát, és azt, hogy a saját szabadsága csak rajta múlik. De ha elérte, onnantól senkit sem akar megváltoztatni, ugyanis érteni fogja, hogy mindenki csak önmaga lehet, mert úgy lesz boldog. Onnantól senkit sem akar befolyásolni, vagy elnyomni. De elfogadni csak az tud, aki magát is elfogadja - és ezzel még mindig sokaknak komoly problémái vannak...