Hónapok óta kerülget egy téma: az inspiráció - mert kérdeztétek. Azt, hogy kik motiválnak, kik inspirálnak, én meg azóta is kacérkodom a gondolattal, hogy összegyűjtsem őket - rosszabb időkre, a jobbakra, csak úgy, NEKTEK, mert kértétek. 

large_12.jpg

Jorge Bucay A találkozás útját olvasva azt érzem, amit már rég. Megtalált az a könyv, amire most épp szükségem van. Az első 2O-3O oldalon filozófusok tömkelegét felsorakoztatva, egymás mellé állítva kerülgeti a témát, ami lényegében csak annyi, hogy miért vágyjuk annyira, hogy másokkal legyünk. Hogy miért kell az elismerés, mások támogatása. Nyilván, egészséges önképe senkinek sem lenne anélkül, hogy ne látná néha magát mások szemén keresztül. Nekem viszont erről mindig az jut eszembe, hogy nem az elismerés kell. Nem azért vagyok másokkal. Azzal egy idő után nem tudsz mit kezdeni, immunissá válsz. Még egy ember, meg még egy, meg még egy azt mondja, hogy ügyes vagy valamiben, és a kétszázadik után már lehet, hogy nem tudsz neki úgy örülni, mint az én egyik fő inspirációm, Taylor Swift. De erről majd később. Visszatérve ha nem az elismerés kell, akkor mi? A képesség, hogy meg tudjam élni önmagam, olyan emberek társasága, akik ebben támogatnak, hisznek bennem, és akiknek mindezt vissza is adhatom, mert vevők rá, és tökéletesen értjük, hogy min megy a másik keresztül. Kihozhatod magadból a maximumot egyedül is, de az nem fog sokáig működni. Támogatás nélkül, anélkül, hogy amikor elfogy az erőd, valaki megölelne, és elmondaná, hogy menni fog, mert ő bizony hisz benned, és bármi van, ott van.. A biztonság és a szeretet érzése nélkül képtelen hosszú távon működni az, hogy megéld önmagad.

large-1_9.jpg

.. de ehhez elengedhetetlen az önismeret, másképp az inspiráció sem tud képbe jönni. Azt, aki nem tudja, hogy miben jó, miben érzi jól magát, semmi sem tudja inspirálni - de abban a pillanatban, hogy tisztában vagy azzal, hogy mitől vagy te TE, sorra magad köré tudod gyűjteni azokat a dolgokat, amik erőt adnak, és arra inspirálnak, hogy előhozd magadból azokat a bizonyos színeket. 

INSPIRÁCIÓ JELENTÉSE: "Az inspiráció (sugallat, ihlet, késztetés), a lelki és szellemi tett egyik mozgatórugója, ami a kreativitással járó alkotókészség révén innovációt, azaz szakmai fejlesztést, vagy gyakorlatban is megvalósuló újításokat eredményez." - írja a Wikipédia.

b85b7b4f28bca2615416e4408a4acbde.jpg

Az inspiráció valami olyan dolog, ami arra bír, hogy TEGYÉL VÉGRE VALAMIT azzal, ami benned van. Arra motivál, hogy mutatkozz be magadnak, ne félj attól, amit magadban találsz, éld meg, és ne aggódj azon, hogy mi van, ha mások látják. Bármi kiválthatja.. Egy mosoly, egy kép, egy arc, egy videó, egy interjú, valaki vagy valami.. Teljesen mindegy, hatással van rád, és bekapcsol benned valamit, ami miatt úgy érzed, bármire képes vagy. Talán a tüzet gyújtják be, azt, ami hajt előre, azt, ami néha bizony elalszik, de az a bizonyos szikra bizony mindig jókor jön, ha nyitott vagy. A szikra, ami olyan erőkre világít rá, amikről talán nem is tudtál, hogy ott rejtőznek benned, vagy épp azokra derül fény, amiket még soha nem is használtál. 

Az inspiráció szín, a szürke ellentéte, valami, amit mindig az életemben akartam tudni. És ahogy 8 éve, úgy ma is igyekszem megtalálni őket és az életemben tartani, mert mindig megadják a kezdő lökést. Sokan mondják, hogy az életük szürke - szerintem meg csak annyira az, amennyire hagyják, hogy az legyen. Minden rajtad múlik. Ők az én színeim. 

OPRAH WINFREY

A Forbes minden évben összeállítja a legbefolyásosabb személyek listáját, és bizony élükön egész sokszor láthatjuk Oprah Winfreyt. Ha példakép, akkor már legyen a legjobb, de nem emiatt ő a fő inspirációm. Emlékszem, még Hollandiában "találkoztam" először vele. Akkoriban lett vége az Oprah shownak, amitől 25 év után búcsúzott egy hatalmas bulival. A hatalmast értsd HATALMASnak, sok-sok sztárral, meglepetéssel, nosztalgiával. 

Emlékszem, amikor hazaköltöztem hónapokat töltöttem azzal, hogy felkeressem az össze létező és elérhető interjúját. Elkezdtem nézni az Oprah Master Class-t, ahol világsztárok mesélnek arról, hogy nekik mit tanított az életük. Emlékszem akkoriban a nagy kedvencem Morgan Freeman sztorija volt, aki egészen 5O éves koráig várt a világhírnévre, na meg az Oscarra. Aztán jött a Super Soul Sunday, megismertem Deepak Chopra-t, és a világ összes nagy tanítóját, ugyanis egy műsorban több ezer ember előtt vonultatta fel a világ legnagyobb tanítóit és motivációs előadóit. Aztán jött Brené Brown, ő hozta az életembe a TED-et, egy további inspiráció- forrást.

A sztárokkal készített interjúi pedig egész más perspektívából mutatják meg az aktuális alanyt. Sokkal emberibben látod, mint bármelyik interjúban. Oprah mélyre hatol, azokat a kérdéseket teszi fel, amire valójában mindenki kíváncsi. Nagy bejelentések, és őszinte vallomások helyszínei Oprah interjúi. Holnapig sorolhatnám a kedvenceimet, ám a Beyonce-val készített interjút mindenképp kiemelném, pont pár napja néztem újra, tele AHA-moments-ekkel - így hívja Oprah azokat a pillanatokat, amikor valaki olyan megvilágításban mutat rá valamire, amire előtte még soha nem gondolt volna.

Oprah's Next Chapter: Beyonce by iamnotarapperispit

ITT minden vasárnap este el tudtok érni pár új interjút. Érdemes figyelni. Ha pedig visszakerestek a blogon, több alkalommal írtam az interjúkról, ha érdekel, keressetek rá - Rihanna, Jay-z, stb..


JAY-Z ON OPRAH (9/24/09) [PART 2 OF 2 / FULL... by iLovePWNAGE

ELLEN DeGeneres

A legviccesebb nő a világon. Komolyan. Ha már érzed, hogy közeledik a kiborulás, vagy túl stresszes vagy, mindenképp keress rá a videóira. Imádom. Oprahval párhuzamosan találtam rá, nem volt nehéz, ugyanis egyszer azt tűzte ki célul, hogy az O magazin (Oprah magazinja) címlapjára kerül, és ezért bizony mindent megtett, és végül sikerrel is járt. Ezt nevezem én shownak, marketingnek, életnek, mozgásnak, .. tök mindegy. Engem ez motivál. Az, hogy két akár konkurensnek is tekinthető műsor végül egymást támogatja. Viccelődnek is utána azon, hogy ők barátok, Ellen meg jó humorista módjára jön a "Mindig szerettem volna közelebb kerülni hozzád" dumával, nevetnek is rajta rendesen, tekintve, hogy ő köztudottan leszbikus - egyébként annak idején Oprah egyik interjújában vállalta fel ország- világ előtt másságát. 

Keresgéljetek youtube-on, érdemes. Sokat fogtok nevetni, és sok vicces pillanatot fog okozni a jövőben, ha vevők vagytok az Ellen-féle poénokra. Én imádom, napi szinten követem, tekintve, hogy case study-nak is kiváló az, amit csinálnak, hiszen olyan Facebook és instagram kampányokat kreálnak minden őrültségből, amire az emberek bizony ugranak is- ez persze Oprahról is elmondható, aki több beszélgetését tartja élőben, miközben twitteren és Facebookon is kérdezhetnek tőlük, vagy épp meghirdeti a hashtaget, amivel instagramra pakolhatod fel a képeidet, és az interjú alatt végig a hashtag alatt megjelenített képek jelennek meg egy kivetítőn. Na, ez az a szint, ami motivál. Ami arra sarkall, hogy nagyobban csináljam azt, amit most. És azt bizony nem itthon lehet megtenni.

TAYLOR SWIFT

Ő az abszolút kedvenc. Bár ha zenéről van szó, mindenevő vagyok, alapvetően ő az Ellen show-n keresztül jutott el hozzám, másképp szerintem soha nem is hallgattam volna meg semmit tőle. Van pár száma, amit szeretek, de az ő esetében inkább a sztorija fogott meg, na meg persze az, amit elért. Pöttöm kora óta tudta, hogy neki bizony énekelnie kell, a családját pedig folyton azzal nyaggatta, hogy költözzenek Nashvillebe - ami aztán meg is történt. Akkor indult be a karrierje. Az erről szóló dokumentumfilmet érdemes megnézni, mindenesetre a sztorija ott kezdődik el, amikor egy klubban énekelt és felfigyelt rá egy pasi, aki csak annyit mondott, hogy "I want you on my record label", .. csak épp azt is hozzátette, hogy még semmilyen kiadója sincs. Megkérte Taylort, hogy várja meg, megoldja, és csinálják meg együtt. Taylor akkor már nagy kiadót hagyott ott, mert érezte, nem ott a helye. De valahogy ebben a menedzserben látott valamit, és megvárta. A sztorit onnantól ismerhetitek.. Hírnév, Grammy- áradat, őrületes szerelmi sztorik, amikről persze sohasem nyilatkozik, de a dalszövegeiben megírja, és utána meg a srácok fogják a fejüket, .. Zseniális a nő. Egyébként ő is intuíció alapján ír, a legmegdöbbentőbb pillanatokban, amikor jön, akkor. 

Amire pedig már utaltam.. Taylor Swift a legszuperebb "örülésben". Komolyan. Milliárdszor dicsérték meg, még annál is többször ismerték el, és mégis, mindig úgy tud örülni minden kedvességnek, hogy az komolyan példaértékű. Van, akinek sok, sőt viccelődnek is rajta rendesen, mindenesetre lehet utána csinálni: ennyi és ekkora siker után, és sikerrel élni egy életet, és nem beleszürkülni, nem megszokni és elszállni, hanem minden pillanatáért hálásnak lenni. Respect.

Ezen a listán még szerepelhetne természetesen Beyonce és Jay-z párosa, Johnny Depp, James Arthur, Brad Pitt, Ed Westwick, Justin Timberlake, aki egyszerűen zseniális színész, énekes, entrepreneur. Viszont most azokat szerettem volna összegyűjteni, akik napi szinten hatással vannak rám. A Beyonce-féle dokumentumfilmet is ajánlom figyelmetekbe, elképesztően motiváló, és olyan részleteket tudhatsz meg az életéről, a gondolatairól, amit talán egyetlen interjúban sem mondana el - pl. mesél arról, amikor elvetélt, hogy hogyan élte ezt meg, stb.

Hamarosan visszajövök egy folytatással, ahol további inspirációkat gyűjtök össze, azokat, amik bizony engem előre visznek. Addig pedig... 

7412_481_b027786c36b3fcbc_7f-post.jpg

Az út most is hosszú előttünk, de ott a tiszta lap, amit kaptunk 2O14-el. Az a lap, amin bizony íródnak majd új találkozások, fájdalmak, szakítások, egymásra találások, összeomlások, de bizony lesz sok boldogság is. Hagyd, hogy meglepjen az élet. Ha mindent megteszel azért, hogy jó úton haladj, nem érhet meglepetés. 

Szerintem unalmas állandóan azon sírni, hogy mekkora katasztrófa az életed. Nem az. Minden döntés és tettek kérdése. A semmiből is épülhet köréd egy világ, amiben eddig nem is hittél. Miért ne épülhetne fel. Minden az agyad döntése. Ő szüli, ő rajzolja, ő teszi azzá, ami majd téged tesz boldoggá. Csak tudnod kell, hogy mi az. Meg kell ismerned magad, és bizony ahhoz nem lesz elég pár nap. Hosszú folyamat, olyan, ami megdolgoztat. Néha fájni fog, talán annyira egyedül fogod érezni magad, mint még soha, de akkor majd jön valaki, aki megmutatja, hogy nem is vagy olyan nagyon egyedül. Hogy más is azon megy keresztül, amin te. Más is elfelejti, hogy van miért menni tovább, leginkább azért, hogy megéld magad. Mert mi más értelme lenne az életnek? Hozd ki azt, ami benned van, ne rejtegesd, szeresd, vállald fel, dolgozz rajta, mutasd meg. Idővel megéri majd. Nézd meg. Ők mind messziről tettek arra, hogy ki mit gondol róluk. Kihozták azt, ami bennük van, és most millióan figyelik a napjaikat és a munkásságukat.