Tudj hátat fordítani és kisétálni azon az ajtón, ami már többé nem a tiéd. Ami már nem szolgál, ami mögött már mindent felfedeztél és semmi sem maradt. Ha még várnod kell, hogy kinyíljon a másik ajtó, várj. Készülj fel az új útra, arra, ami vár, ami több lesz, de leginkább légy elég erős majd, amikor kinyílik: mert ott dől el minden. Mersz menni vagy nem? Képes vagy új életet kezdeni, vagy csődbe fullad a vágyad, hogy odaérj, ahol lenned kell? Bárhogy is legyen, szerezd meg az erőt. Semmi más nem számít.

large_8.jpg

Amikor azt írom, hogy erő, valami igazán megfoghatatlan dologra gondolok. Valamire, ami ott van körülöttünk, de anélkül, hogy érte nyúlnánk, egyszerűen semmi sem történik - olyankor vegetálsz. Ott lebeg valahol felettünk, ha kinyújtjuk a kezeinket még könnyedén el is érjük, de bizony van, amikor egyszerűbb csak a porban összekuporodva ücsörögni, és üveges szemekkel magad elé bámulni, megfeledkezve arról, hogy az élet nem erről szól. Az élet arról szól, hogy akkor is erőt veszel magadon, amikor úgy érzed, már nem megy. Akkor tesztel az élet, hogy mennyire vagy erős. Akkor kell igazán talpon maradni. Persze csak akkor fog menni, ha tudod, hogy mi a cél. Lesznek nehezebb időszakok. Olyanok, amikor felkelni sem lesz erőd, amikor leginkább aludnál egész nap - de nem teheted meg. Nem menekülhetsz. Igen, az alvás menekülés, hiszen addig sem kell élni, gondolkozni, vagy épp szituációkba kerülni. Addig van nyugalom, biztonság - de aztán jönnek a rémálmok. Azok, amik a valóságig kergetnek megtanítva, hogy nem lóghatod el az életet - mert egyszerűen NEM LEHET. 

large-1_7.jpg

Nem egyszerű. Minden nap meg kell küzdenem magammal azért, hogy a következő lépést is megtegyem  - minden téren. Legyen szó munkáról, edzésről, írásról, könyvről, blogról, magánéletről .. Mert sok. Sok helyen van a fókusz, talán túl sok helyen is már, és érzem, hogy most először muszáj megállnom egy picit, mert másképp nem lesz inspiráció. Az inspiráció a nyugalomból jön, mások alkotásából, abból, amikor nem agyalsz, amikor kikapcsolsz - és nem állandóan 15 dolgon pörög az agyad. Akkor nem vagy befogadó. Jöhet bármi, nem fogod észrevenni. Néha csak meg kell tanulni lassítani, és akármennyire is a pörgés a lételemed, tudni nemet mondani arra, ami már csak szétforgácsol.

Az egyetlen dolog, ami segíthet, hogy megtaláld magadban az erőt, ami mindenből kihúz. Amit ha megtalálsz, akkor könnyedén folytathatod ott, ahol befejezted. Ha nem találod meg, ha nem veszed a fáradtságot, ha a könnyebb utat választod, nem fogsz haladni. Nem leszel boldog, sőt. Frusztrált leszel, olyan valaki, aki még tükörbe sem akar majd nézni. Meg kell találnod magadban az erőt időről-időre. Megújítani, felfrissíteni, olyanná tenni, ami mindig épít, többé tesz és motivál. Mindig más működik. Mindig más húz fel. 

Imádom azokat a filmeket, amik világsztárok életéről szólnak, de valami teljesen más módon. Bevisznek oda, ahova egyetlen interjú sem tud bevinni. Van ilyen Taylor Swiftről (Journey to Fearless), de Justin Bieberről és Beyonce-ról (Life is but a dream) is. Keressetek rá, nagyon sokat lehet tanulni belőlük. Nincs hét, hogy ne kerülne elő akár Oprah interjúinak egyike, vagy ne rakná a sors pont azt az 1 órás valamit elém, amire pont szükségem van. A héten Demi Lovato - Stay strong c. filmjét láttam, amiben arról az útról mesél, amit megtett gyerekkora óta. Az elvárásokról, a kimondatlan elvárásokról, és azok hatásáról, ugyanis Demi köztudottan kokain- és alkoholproblémákkal küzdött. Számomra az egyik legizgalmasabb téma az, amikor valaki hirtelen, gyerekkorában belekeveredik a "showbizbe", és esélye nincs arra, hogy normális életet alakítson ki - nem fogja tudni, hogy milyen az. Ahogy Taylor Swift is lenyilatkozta, ő bizony nem tudja, hogy milyen normális párkapcsolatban élni - hogyan is tudná, kamerák üldözik amerre lép... 

Bennük ott az erő - már amikor függőségek nélkül fel tudnak állni, vagy épp a függőségekből ki tudnak lépni. Ott az erő akkor is, amikor arról mesélnek, hogy min mentek keresztül, és felvállalják azokat a hibákat, amiket elkövettek. Demi Lovato pl. több interjúban mesélt arról, hogy volt, hogy még 24 órás felügyelet alatt is ivott, és már hajnal 7-kor részeg volt, mert a repülőre csempészett fel vodkát. Természetesen nem a vodka vagy a drog a megoldás, de ha ezeket a sztorikat megnézed, tökéletesen megérted azt, hogy miért térhetnek le az útról. Ha odafigyeltek volna rá, Demi sem gondolta volna azt, hogy tökéletesnek kell lennie - ami mindig arra emlékeztette, hogy ő bizony nem az, és ezt a szégyent azzal vezette le magán, hogy vagdosta a karját, vagy épp drogokat vett be. Ő is mesél az interjúban arról, hogy ő hogyan találta meg magában az erőt. Tanulságos. 

2O14-ben is te döntöd el, hogy mi számodra a megoldás: a gyengeség (alkohol, drog, megalkuvás, rossz párkapcsolat, szomorúság, szerencsétlenség), vagy az erő. Ne hidd el. Ne hidd el, hogy nincs esély, hogy nincs lehetőség, hogy nem vagy elég. Hallgass a szívedre, és az épp elég lesz. Hidd el, hogy a legjobbat érdemled és tegyél érte. Ha nekem sikerült, neked is fog. De ne felejtsd el: az igazi játszma, az igazi fájdalmak, az igazi egyedüllét akkor kezdődik, amikor megvalósítod az álmaidat. Akkor dől majd el, hogy ki az igazi barát, és hogy menniyre vagy erős. Hogy mit viselsz még el, hogy tovább mersz-e lépni, vagy félsz attól, hogy nem tudsz megújulni - pedig mennie kell. Ha mozgásban vagy, akaratlanul is megújulsz - csak merj mozogni, az erőért nyúlni.