Rengeteg üzenetet kapok azzal kapcsolatban, hogy épp mit olvasok, na meg persze hogy mit ajánlok, mit vegyetek a kezeitek közé. Szerintem minél több könyvet, mert olvasni KELL. 

Screen Shot 2013-11-24 at 9.50.04 PM.png

Millió negatív támadást kapok, hogy emberek miért az én könyveimet és blogomat olvassák, ahelyett, hogy az orosz klasszikusokat vennék sorra. Ez persze nem az én hibám, alapvetően keveset olvas a magyar. Ez nem általánosítás, felmérések és számok mutatják. Na de nem akarok belemenni a száraz és unalmas számok világába, egyszerűen csak úgy gondolom, hogy valahol minden elkezdődik. Számtalan levelet kapok tőletek, amiben arról írtok, hogy az életben két könyvnél többet nem olvastatok még el - vagy még annyit sem -, de az enyémet sikerült, és bizony azóta már a sokadik könyveteken vagytok túl. Na erről van szó! Ehhez szeretnék a téli, hideg-rideg hónapokra is a meleg takaró és a forró csoki mellé valót ajánlani. Tessék csak- tessék csak.

1. Mosolyka - Te döntesz

A könyv Mosolyka megpróbáltatásokkal teli életéről szól, bár azok, akik olvassák a blogját, tökéletesen tudják, hogy mire számíthatnak. Valamire, amit eddig már megkaptak a blogban, de még mindig nem volt teljes. Hogyan is lehetne, hiszen egy poszt pár ezer karakterrel bezárul, míg egy könyv sokkal nagyobb keretet ad a kibontakozásnak - és bizony Fanni kibontakozott. A héten hazautaztam a szüleimhez, és az egy nappal előtte beszerzett könyvet raktam be a táskámba olvasnivalónak. Nos, amire biztosan emlékszem, hogy ahogy leültem kinyitottam, és elkezdtem olvasni, és a következő pillanat már az volt, amikor le kellett szállnom. Lekötött a könyv és magával ragadott. Azóta nincs nap, hogy ne gondolnék arra az erőre, amit ez a könyv és Fanni jelképez az én életemben. Tisztelem, becsülöm, és remélem, hogy még sokáig velünk lesz. :)

Mosolyka- Te döntesz, 399O Ft

1469823_591155684283501_1870300124_n.jpg

HÁTTÉR INFO: Fannival először a Sikertérkép konferencián találkoztam személyesen, ahol mindketten előadtunk. Rögtön a szívembe lopta magát. Ekkor készült a fotó is. Nem volt kérdés, hogy a Libri-tesó könyvbemutatóján ott üljek az első sorban, ahol Festy-vel jelentünk meg. Fantasztikus érzés volt látni, hogy még Hajdú Péter is eljött, bebizonyítva, hogy számára valóban fontos Mosolyka. 

558641_3413795440976_417855604_n_1.jpg

2. Dr. Csernus Imre - A kiút 

Erről a könyvről már ejtettem pár szót, ugyanis a Lisszabon előtti nagy összeomlásból való kilábalás utáni első könyv, amit megláttam a boltban. Nem is tudtam, hogy új könyvet adott ki Csernus, ám a címe egyértelművé tette, hogy meg kell vennem. A kiút. A könyv a mai huszonévesek, azaz a MI életünkről szól, arról, hogy milyenek vagyunk, hogy mennyire befolyásol minket az internet. Arról, hogy vannak, akik bizony képesek barátságoknak és kapcsolatoknak véget vetni a Facebookon, és persze arról is szó esik benne, hogy mennyien várják a visszaigazolást a közösségi oldalakon, és törlik a posztjaikat, ha az nem kap épp elég like-ot. Ezekről, és sok hasonló témáról szól a könyv, Csernus elképesztően összetetten mutatja be a problematikát és a megoldáskokat, avagy a kiutat. Lefoglal, elgondolkoztat, felülír, és segít másképp látni a világot. Úgy, mintha nem ebben az internet által irányított világban élnénk. ZSENIÁLIS. 

Dr. Csernus Imre - A kiút 399O Ft

885084_5.jpg

HÁTTÉR INFO: Dr. Csernus Imrével valamikor 2O11-ben találkoztam, akkor a Női Portál számára készítettem vele interjút. Ekkoriban még mindig tartott a "mindenkivelinterjútakarokkészíteni"-időszakom, így nem volt kérdés, hogy őt is megkeressem, amire egy akkoriban megjelent könyve tökéletes indokot adott. Emlékszem még a Gerbeaud-ban találkoztunk. Remegtem, izgultam, az ujjaimat tördeltem. Ő az, aki ha ott ül veled szemben, tökéletesen tudod, hogy tudja, hogy mi jár a fejedben. Olyan, mint a Danny Blue, akivel egyébként évek óta jó barátok vagyunk. Na ő, tényleg mindig tudja, hogy mire gondolok, és ez bizony egész bizarr tud lenni. Visszatérve. 

Ott ült velem szemben, én meg egymás után tettem fel a kérdéseimet, néha még a hangom is elakadt. Akkoriban rengeteg bizonytalanság volt bennem, kérdés, kétely, félelem, olyanok, amiket mára már sikerült legyőzni, és ezt zömében a külföldön töltött pár hónapnak köszönhetem, ugyanis akkor valami olyat tettem, amiről azt gondoltam, hogy én aztán soha nem. Mégis megtettem, mindent feladva mentem el. Tanultam a leckéből és ma már nem csinálnám meg. Mindenesetre ezt a fajta bizonytalanságot Csernus tökéletesen érezte bennem, és ahogy megállt a diktafon fel is tette a kérdését: "Ön mitől fél kisasszony?" ... Levert a víz. Ha más kérdezett volna, mondtam volna, hogy "Hülye vagy? Semmitől!", de ha Csernus kérdez, az más.. Közöltem vele, hogy hagyjuk inkább, mert elegem van, ő meg kérdezte, hogy ugyan miből. Rávágtam, hogy hát magamból. Mosolyogva mondta, hogy "na végre, valaki, aki legalább őszinte". Majd megköszöntem az interjút és elbúcsúztunk. Eddigi életem legizzasztóbb fél órája volt az, amit vele töltöttem. A Dr. Csernus Imrével készített interjúmat ITT olvashatod el. 

3. Timur Vermes - Nézd ki van itt

Na szóval. Ő lenne az a könyv, amit NEM HISZEK EL. Komolyan. NEM HISZEM EL, hogy van egy szerző, aki ennyire zseniálisan képes összerakni egy sztorit! Összetett, színes, életszerű, annyira tökéletesen kidolgozott, hogy többször felmerült bennem a kérdés, hogy vajon mennyi idő kellett ahhoz, hogy ezt a csodát összerakja Timur Vermes? Képes felébreszteni a diktátort 2O11-ben és beledobni abba az őrületbe, ami körülöttünk zajlik, mi meg csak pisloghatunk, hogy miként bánik el a megváltozott körülményekkel. És hogy mit kezd vele? Ó, ő ezt is tökéletesen kihasználja. Belső párbeszédei zseniálisan visznek végig az eseményeken, míg végül celebbé nem válik a führer, tekintve, hogy mindenki profi parodistának hiszi az eredeti vezért. 

Timer Vermes - Nézd ki van itt - 399O Ft

Screen Shot 2013-11-24 at 9.31.44 PM.png

HÁTTÉR INFO: A sztorit tekintve én aztán tényleg nem tartozom a célcsoportba, ám mégis magával ragadott a könyv stílusa, a sztori, annak tökéletes kidolgozása, és az a fajta problémamegoldó kézség, amit Hitler képes alkalmazni a 21. században is. Lenyűgözött! 

4. Dr. Máté Gábor - Szétszórt elmék 

Nem tudok elfogultság nélkül mesélni erről a könyvről. Egyszerűen nem megy, bár lehet, hogy csak azért, mert rólam szól. Ha elolvasod, tökéletesen megérted, hogy hogyan működöm. Hogy miért van az, hogy KÉPTELEN vagyok öt percnél tovább egy helyben maradni, hogy miért kell több dolgot csinálnom egyszerre, hogy miért nem válok be főállású alkalmazottként, és miért szuper számomra a vállalkozói lét. Megmagyarázza, hogy miért nem tudok tájékozódni, és miért vagyok szalmaláng az élet minden területén. Tükröt tart, de olyat, ami számomra nem félelmetes, inkább tudatosítja azt, hogy amit érzek, az úgy van. Mindig tudtam, hogy olyan nincs, hogy "igen, ez vagyok, és ettől vagyok Nóri". Na nehogy már attól legyek Nóri, hogy képtelen vagyok tájékozódni, hogy mindig tele vagyok kék-zöld foltokkal, mert figyelmetlen vagyok és mindennek nekimegyek, vagy ha épp valami nem érdekes, akkor képtelen vagyok odafigyelni? Ez mind lefáraszt. Olyan bénító dolgok, amik annyi energiát elvesznek, amitől még inkább képtelen vagyok azt a sok energiát, ami bennem van egyetlen dologra fókuszálni. Nekem az nem megy. Erről szól a könyv. Arról, hogy nem vagyok egyedül, hogy vannak mások is, akik ezzel a "betegséggel" élnek. .. és arról, hogy van megoldás. 

602419_3484947899743_2062844825_n_1.jpg

HÁTTÉR INFO: A máltai olvasmányomról már írtam a blogon, elképesztő hatással volt rám. Meg is kerestem Gábort, ám még nem sikerült azóta sem összehozni a skype beszélgetést, bár ami késik, nem múlik. 

Dr. Máté Gábor - Szétszórt elmék - 349O Ft

large-1_6.jpg

.. és zárásként pedig: Amikor azt hinnéd, már épp elég mélyre néztél magadban ahhoz, hogy ne érhessen meglepetés, még mindig van egy mélység, amit valaki képes megnyitni előtted. Félelmetes lesz. Rettegni fogsz, remegni, és bizony kételkedni abban, hogy ezt elbírnád. A súlyát a fájdalomnak, annak, hogy szembenézz vele. De valahogy még mindig jobb csukott szemmel élni, nem látni azt a valamit, amivel előbb-utóbb bizony szembe kell nézned. Ha van eszed, akkor nem halogatod. Veszel egy nagy levegőt, és bizony beleveted magad az ismeretlenbe - ami csak addig ismeretlen, amíg nem lépsz bele.