Valamikor 2015 decemberében hirdettem meg azt a workshopot, amire Jucus jelentkezett. Amikor a blogjáról kezdett el mesélni, csak arra tudtam gondolni, hogy mennyi mindent ki lehetne ebből hozni. Igazam lett. Pár hónappal később újra leültünk, ám akkor már a workshopon kívül. A téma nem volt más, mint az, hogy miképp lehetne egy a követői bázis méretétől függetlenül is erős márkát felépíteni, egy olyat, amire az emberek emlékeznek. Jucus mára sikert sikerre halmoz, magazinok hasábjain jelenik meg, márkákkal dolgozik, mindezt úgy, hogy összességében még 10 ezer követője sincs. Hogy mi a titok? Erről ő fog mesélni.

17309999_1411175435594368_7446615737093343941_o.jpg

Hogyan találtál rám, és miért szerettél volna velem dolgozni?

2016 év elején nézelődtem a weben szakmai tréningek után. Kerestem valamit a segítene egy kicsit irányba tenni a blogot. Ekkor akadtam rá a Napközi blogodra, és azon keresztül az évindító workshopodra. Azon említetted, hogy személyes workshop-okat is tartasz. Emlékszem azon izgultam, hogy csak legyen helyed még nekem, mert nagyon akartam Veled személyesen dolgozni! :)

Mi változott meg a szakmai életedben azóta, amióta elkezdtünk együtt dolgozni? 

Elkezdtem nagyban gondolkodni! Addig csak egy hobbi volt a blogom és csak reménykedtem, hogy egyszer majd felfedez valaki, és akkor majd megvalósulnak az álmaim. Már az első személyes konzultációnkon láttam, hogy pont fordítva ülök a lovon. Szóval, ha szeretnék kezdeni valamit a bloggal, akkor hajrá! Tudatosabban építkezve, egyedül is el tudom érni a dolgokat, nem kell nekem másokra várnom! Egyből más szemmel, és más hozzáállás álltam a dolgoknak. Aztán következett még másfél év kőkemény munka, de most kezdenek a dolgok beérni. Ezek teljesen más nagyságrendek, mint amiben én eredetileg gondolkodtam!

Milyen eredményeket könyvelhetsz el azóta? 

A hatásodra tudatosabban kezdtem el kapcsolatokat építeni. Elkezdtem rendezvényekre, sajtótájékoztatókra járni. Ezek hatására még több ilyen rendezvényre hívtak, és csak nőtt és nőtt a kapcsolatrendszerem. Elindítottam egy sorozatot a blogomon, az 5 kérdés 5 választ, amiben én készítek interjút számomra inspiráló emberekkel. Ez újabb kapukat nyitott meg olyan emberek felé, akikkel szívesen dolgoztam volna együtt. Az elején csak én adtam, és tettem szívességeket, de mindig megnyugtattál, hogyha így jó kapcsolatokat építek ki, akkor a fizetős munkák is megtalálnak. És ez így is lett. A jó érzés pedig ebben az, hogy nem én házaltam, hanem felkértek az együttműködésekre. De egyértelműen a közös munkánk eredményének tekintem a június 9-én megjelenő első szakácskönyvemet is, az 5 hozzávalós reggeliket! Te biztattál, és ezt ezúton is nagyon, nagyon köszönöm! :)

Mi volt az, ami a leghasznosabb volt szerinted eddig a közös munkában? 

3 pontban tudom megfogalmazni. Az első, hogy nagyban kezdtem el gondolkodni, ahogy azt már korábban kifejtettem. A második hogy megtanultam kapcsolatokat építeni, erről is beszéltem a korábban. A harmadik és talán a legfontosabb, ami nélkül az előző kettő nem működne, hogy segítettél megtalálni azt, aki valójában vagyok. Mindig is a fejemben volt, hogy mit szeretnék elmondani az embereknek, mit szeretnék átadni, de valahogy az üzenet nem állt össze. Mikor a médiaajánlatomon dolgoztunk együtt, akkor végre sikerült pontosan azt és úgy megfogalmazni, ami én vagyok és, amit üzenni akarok. Amikor az elkészült, attól kezdve vált teljesen önazonossá a blogom, és azóta működnek jól a dolgok! Sokszor ráz a hideg, mikor beszélgetésbe elegyedek emberekkel, akik elmondják, hogy miért szeretik és olvassák a blogomat, és az szó szerint az, amit én is küldetésként megfogalmaztam! Ilyenkor mindig tudom, hogy jó irányba haladok!

18449574_1463671177011460_1622542560220599047_o.jpg

Mi a legnagyobb kihívás számodra abban, amit csinálsz?

Az írás! Ami mondjuk tudom, hogy elég furán hangzik, mert ez egy eléggé fontos része a blogolásnak! :D A receptek kitalálása és a fotózás gördülékenyen meg. A recept leírásával sincsenek gondjaim, de sokat szeretnék még fejlődni abban, hogy az 3-4 mondat, ami a recepteket felvezeti, tényleg az legyen, ami a fejemben van. Annak a néhány sornak a megírása tovább szokott tartani, mint a recept lefőzése és befotózása! :D Sok mindenkivel beszélgettem már arról, ezt hogyan lehet fejleszteni, de mindenki ugyan azt a választ adta: gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás!

A másik nagy kihívás számomra, hogy megtaláljam az időt mindenre, amit elterveztem. Két kis gyerek mellett ez igen nagy kihívás, de szerintem elég jól haladok vele! :D

Min dolgozol most? 

Az első szakácskönyvem, az 5 hozzávalós reggelik marketingjén dolgozom gőzerővel. A megjelenésig és utána is rengeteg marketing feladatom van. De nagyon élvezem. Azt hittem, hogy a szakácskönyv megírása nagy és nehézkes feladat lesz a számomra. Aztán meglepő módon, mikor le tudtam úgy ülni, hogy csak ezzel foglalkoztam, nagyon gördülékenyen ment a munka. Volt mondani valóm, és nagyon élveztem azt átadni. A könyv szerkesztését, design kitalálást, a fotók készítését pedig egyszerűen imádtam. A kiadás körüli teendők pedig még nagyobb izgalommal töltenek el, és alig várom már, hogy én is kezemben tarthassam a végeredményt!

18891646_1485755124803065_3811131175039912081_o.jpg

Miért érdemes téged követni? Mi az az üzenet, amit át szeretnél adni másoknak?

Szeretném megmutatni azoknak, akik eljátszanak a gondolattal, hogy főzzenek, hogy ez lehet élmény! Annak is, aki azért nem áll be a konyhába, mert nincs kellő gyakorlata benne. De annak is, aki úgy gondolja, hogy nekik nincs ideje órákat a konyhában tölteni. Kevesebb, de jól megválasztott hozzávalóból is lehet finomságokat főzni! Gyors reggelik, finom saláták, tápláló levesek, könnyű vacsorák, csábító édességek valójában mind-mind elkészíthetőek 5 hozzávalóból.

Mi az, ami boldoggá tesz abban, amit csinálsz?

Szeretném, ha másoknak is inkább kikapcsolódás lenne a főzés, mint kötelez munka. Boldoggá tesz, mikor ismerősöktől és az olvasóimtól kapom a visszajelzéseket, hogy a receptjeimmel sikerélményük volt a konyhában, és bizonyos ételeim a család kedvenceivé váltak!

Saját szempontomból pedig az a legjobb, hogy a hobbim a munkám. Kell ennél több?